İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

İş bulmak için ciddi bir araştırmanın ve özverinin gerektiği konusunda hemfikir olmak, iş bulma sürecini kolaylaştıracaktır.İş başvurusu için aşağıdaki iki yoldan biri tercih edilmektedir.

Başvuru formu:

Bazı şirketler kariyer sitelerine iş ilanı vermek yerine kendi web sayfaları üzerinden ya da şahsen görüşmeler vasıtasıyla kişi bilgilerini veri tabanında toplar. Bunun için ise başvuru formu kullanırlar.Bu formları doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Genellikle başvuru formunda; iletişim bilgileriniz, eğitim durumunuz, iş deneyimleriniz, referanslarınız istenirken, bazı durumlarda ilgi alanlarınız, üye olduğunuz dernek ve kulüpler, talep ettiğiniz ücret gibi bilgiler de istenir.

Özgeçmiş (CV):

Bazı şirketler sizden özgeçmişinizi göndermenizi isteyebilirler.Genellikle “cv” olarak kullanılan bu terimin asıl anlamı, ‘hayatımın yönü’ demektir. Özgeçmişte başvuru formunda olduğu gibi kişisel bilgileriniz, iş deneyimleriniz ve eğitim durumunuzun açık şekilde belirtilmiş olması beklenir.

Özgeçmişin uzunluğu kişiden kişiye göre değişirken, uzmanlar tarafından iki sayfayı geçmemesi önerilir. Önemli noktaların işveren tarafından daha kolay seçilebilmesi için ise, bu bölümlerin daha kalın ya da büyük yazılması daha yararlıdır.

Özgeçmişinizi hazırladığınız kağıdın yüksek kalitede beyaz ya da krem rengi olması beklenir. Bu sayede, işveren özgeçmişinizin kopyasını almak istediğinde fotokopide bozulmalar yaşanmamış olur.

Cv, sizin bu iş için yeterli olup olmadığınızı gösteren bir belge niteliğindedir.Bu sebeple,ne kadar iş için uygun olursanız olun, cv’de bunları aktaramazsanız işe kabul edilme ihtimaliniz ortadan kalkacaktır.Bu sebeple cv büyük önem arz eder.Etkili bir cv hazırlayarak işe kabul edilme olasılığınızı arttırabilirsiniz.”Etkili bir cv nasıl hazırlanır?” merak ediyorsanız,eski yazılarımızda bu konuya değinmiştik.Göz atmanızı öneririz.

İki tip özgeçmiş hazırlanabilir.

İlk olanı geleneksel olarak da bildiğimiz kronolojik özgeçmiştir. Genellikle köklü şirketlere iş başvurusu yaparken bu yöntem kullanılır. Bu özgeçmiş biçimi sizin iş deneyimleri konusunda tutarlı bir yol izlediğiniz imajını verir.

İkincisi ise işlevsel özgeçmiştir. Hedeflediğiniz iş doğrultusunda işvereni tecrübe ve başarılarınıza odaklamak isterseniz bu yöntem sizin içindir. Özgeçmiş incelemelerine ortalama 8 saniye ayıran işverenler için farklı bir sunum olanağı sunar.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

1 thought on “İş Başvurusu Nasıl Yapılır?”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top