Farklı İş Projeleri

Şimdilerde dünya, gözünü Ar-Ge’ ye dikmiş durumdadır. Artık hantal teknolojinin maliyet fazlası ve vakit kaybı olduğu aşikar. Gelişen ve büyüyen piyasa koşullarında firmaların tutunabilmeleri bir hayli zor ve şirket sahipleri bunun farkındadır. Piyasa şartlarında ayakta kalabilmenin tek yolu ise Ar-Ge ile değişmenin ve büyümenin yollarını aramaktır.

Şüphesiz ki Ar-Ge çalışmalarının en büyük destekçisi üniversiteler ve araştırma kurumlarıdır. Geliştirilen bu Ar-Ge projelerini birkaç başlık altında incelenerek, kabataslak fikir elde edilebilir.

Ev Bostanı

Ege Üniversitesi’nden Gökhan Çekinmez yaptığı bir çalışmayla tarımdaki topraksız uygulamayı ev ortamına taşımayı başarmıştır. Böylelikle bahçe olanağı olmayan insanlara da evde organik ürün yetiştirme fırsatını vermiştir.

Görme Engelliler İçin Akıllı Gözlük

Bu icadın sahibi ise Dicle Üniversitesi’nden Atilla Gümüş. Projenin amacı görme engelli insanları hiçbir yardım almadan istedikleri adrese kolayca ulaşabilmelerini sağlamaktır. Gümüş’ün geliştirdiği bu gözlükte bir kamera ve ona bağlı bir GPS cihazı bulunmaktadır. Bu sayede kullanıcı gözlüğe bağlı bir kulaklık ve mikrofon yardımıyla iletişim kurarak istediği adrese kolayca ulaşabilecektir.

Fiziksel Engelliler İçin Özel Kıyafet

Projeyi tasarlayan Ege Üniversitesi mensubu Emine Tarın, tekerlekli sandalyede ya da baston, protez gibi aygıtlarla yaşamını sürdürenler için bir kolaylık yaratmayı hedeflemiştir. Bu kıyafetlerle yemek yeme, tuvalet gibi ihtiyaçların görülmesi daha kolay hale gelmiştir.

Yepyeni bir gıda; Sülünez

Kabuklu bir deniz canlısı olarak bilinen sülünez; yurtdışında sofralarda tüketilen ancak ülkemize yalnızca balık yemi olarak kullanılmaktadır. Bu gerçeğin farkına varan Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Berna Kılınç ve Arzu Burcu bu canlıyı kendi sofralarımıza da dahil etmek için kolları sıvamıştır. Haşlama, ayıklama, yıkama, süzme gibi çeşitli aşamalardan geçen sülünez şimdilerde farklı soslar eşliğinde tüketime sunulmuştur.

Gıda Sektörü İçin En Yeniler

Süper kritik akışkan teknolojisi üretilen tamamen bitkisel materyaller, ilaç ve kozmetik sanayicilerinin beğenisine sunulmuştur. Ürünlerinde farklılaştırma yoluna gitmek isteyen bu firmalar için iyi bir fırsat sunmuştur. Bu fikrin sahibi ise Ege Üniversitesi’nden Özlem Yeşil Çeliktaş’tır.

Dinlendiren Ayakkabı Tabanı

Uzun yolculuklarda ve uzun süre ayakkabı giymek zorunda olunduğunda hissedilen ağrıyı bu ayak tabanı sayesinde yok etmek mümkün. Bu orijinal fikrin sahibi ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Yasin Kazanan adlı öğrenci. Kazanan yaptığı bir açıklamada, titreşimli ayak tabanı sayesinde hem sağlığı korumanın hem de oluşan ağrıyı gidermenin mümkün olduğunu söylemiş.

Tasarruflu Yol Aydınlatması

LED lambaları kullanılarak sadece otomobilin geçtiği anlarda yanan bir ışıktan söz etmekteyiz. Araçların güvenliği tehlikeye sokulmadan lambalardaki sensörler sayesinde ve yine araçların konumuna göre bu ışıklar yanmaktadır. Yol tamamen boşken ise tüm ışıklar sönmektedir. Projenin mimarı Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Onur Çağrı Tosun.

Çevre Dostu Reklam Tabelası

Bu reklam tabelaları benzerlerinden biraz farklı. İçlerine yerleştirilen filtre sayesinde yoğunluğun fazla olduğu otoyollar ve sokaklarda daha kaliteli bir hava sunmaktadır. Projenin mimarı Akdeniz Ünivesitesi’nden Fevzi Şevik.

[dcs_postbox id=”3450″ type=”medium-225″ words=”12″ /][hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top